Rasinformatie

 

De Petit Basset Griffon Vendéen is een kleine, krachtige hond met een harde vacht en een levendig temperament. De schofthoogte mag variëren tussen de 34 en 38 cm.

Zij komen oorspronkelijk uit de Vendée, een district aan de Franse westkust. Na de Franse Revolutie stond het ras op het punt van uitsterven, maar, zoals ook met andere rassen is gebeurd, werd het gered door zeer betrokken fokkers. Aanvankelijk werden de Petit Basset en de Grand Basset door elkaar gefokt en konden zij uit eenzelfde nest komen. Sinds 1950 heeft de petit een eigen erkenning als afzonderlijke variëteit van het Vendéenras en heeft zij haar eigen rasstandaard.

Hoewel de petit een fijne huisgenoot kan zijn moet toch rekening worden gehouden met haar speciale karakter. Het is een oud brakkenras dat gewend is om zelfstandig te jagen in meuteverband. Ze hebben soms een eigen mening over gehoorzaamheid, met name als de jachtpassie over hen komt. Dat wil niet zeggen dat een Vendéen niet gehoorzaam kan zijn; één en ander is erg afhankelijk van een consequente opvoeding.

Door het meutekarakter en zijn formaat is de Petit Basset prima geschikt als huishond. Al geldt ook hier dat zelfs de meest zachtaardige hond niet zonder leiding kan. Hij hoeft niet geleid te worden met harde hand, maar wel met standvastige hand. Wat hij als volwassen hond niet zal mogen, mag hij ook als pup niet. Het opvoeden mag echt niet onderschat worden. Daarom zal elke serieuze Vendéenfokker bereid zijn om u hierover uitgebreid telefonisch te woord te staan. (Mijn telefoonnummer is 0481-466003.) Maar als u weloverwogen kiest, bent u waarschijnlijk voorgoed verknocht aan ons ras.