De Vendéens zijn jachthonden en worden in Frankrijk nog volop gebruikt voor de meutejacht. Door middel van teamwork en hun scherp reukvermogen sporen zij het wild op en bejagen het. Zij tonen dan pas echt hun slimheid en schranderheid.

De Petit Basset wordt vanwege zijn afmetingen vooral gebruikt voor de jacht op konijn en haas, maar hij heeft moed genoeg (of te veel) om ook de vos en het wilde zwijn te bejagen.

De Vendeén kan een speciale jachtproef afleggen en een officieel “Brevet de Chasse”(BC) halen. Echter in Nederland zijn de mogelijkheden hiertoe nauwelijks aanwezig.

Wel zijn enkele individuele proeven mogelijk.

Hourvari en Josephine hebben met goed gevolg de schotvastheidstest afgelegd. Recreatief hebben deze twee honden deelgenomen aan speurtraining bij reddingshondenwerk (mensenspoor in puin), slipjacht (spoor wordt getrokken met een velletje van de poelier )en clean boot (mensenspoor over langere afstand volgen).

Bon Seigneur (roepnaam Bommel) is in opleiding voor zweethond, d.w.z. zoeken naar aangeschoten wild na de jacht of naar wild dat na een aanrijding in het verkeer in het veld ligt te zieltogen. Josephine heeft ook een keer aan deze training mogen snuffelen. Als je naar de foto’s kijkt dan zie je hoe goed een ruwharige vacht van pas komt.