Geschiedenis van Wunigards Kennel

Bij het woord kennel denkt men al snel aan hokken met tralies. Echter, de betekenis van “Wunigard” is behaaglijk wonen in een omheinde ruimte. Het is onze woonruimte en de honden wonen daar ook en maken deel uit van ons huisgezin. Met enige fantasie kun je stellen dat we met zijn allen in een hele grote kennel wonen.

Onze eerste “Petit” deed in 1996 haar intrede in ons huisgezin. Het was Berle d’Or Quadrupède de Fergeau; een heerlijke hond. Enige tijd later werd zij gevolgd door Hourvari Ju uit dezelfde kennel. Samen was het een mooi span en zij waren de basis van “Wunigards” kennel.

De honden op de  foto zijn Hourvari met haar kinderen Anne Josephine en Berle Marie. Deze dochters dragen de kennelnaam Wunigards. 

Wij fokten slechts af en toe een nest en hebben nog immer contact met de meeste “pup”families.

“WUNIGARDS” kennel is bij de “Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland”op 1 september 1998 ingeschreven in het “Register van Kennelnamen” onder no. 35510 en is ook aangesloten bij de “Club du Griffon Vendéen des Pays-Bas”.

 

Rasinformatie

 

De Petit Basset Griffon Vendéen is een kleine, krachtige hond met een harde vacht en een levendig temperament. De schofthoogte mag variëren tussen de 34 en 38 cm.

Zij komen oorspronkelijk uit de Vendée, een district aan de Franse westkust. Na de Franse Revolutie stond het ras op het punt van uitsterven, maar, zoals ook met andere rassen is gebeurd, werd het gered door zeer betrokken fokkers. Aanvankelijk werden de Petit Basset en de Grand Basset door elkaar gefokt en konden zij uit eenzelfde nest komen. Sinds 1950 heeft de petit een eigen erkenning als afzonderlijke variëteit van het Vendéenras en heeft zij haar eigen rasstandaard.

Hoewel de petit een fijne huisgenoot kan zijn moet toch rekening worden gehouden met haar speciale karakter. Het is een oud brakkenras dat gewend is om zelfstandig te jagen in meuteverband. Ze hebben soms een eigen mening over gehoorzaamheid, met name als de jachtpassie over hen komt. Dat wil niet zeggen dat een Vendéen niet gehoorzaam kan zijn; één en ander is erg afhankelijk van een consequente opvoeding.

Door het meutekarakter en zijn formaat is de Petit Basset prima geschikt als huishond. Al geldt ook hier dat zelfs de meest zachtaardige hond niet zonder leiding kan. Hij hoeft niet geleid te worden met harde hand, maar wel met standvastige hand. Wat hij als volwassen hond niet zal mogen, mag hij ook als pup niet. Het opvoeden mag echt niet onderschat worden.